Sabtu, 13 Jun 2009

Metallurgy Melayu: Bukti Teknologi Melayu
Mungkin ramai daripada anda yang pernah dengar dengan ayat sinis yang mengatakan bahawa orang melayu tidak mampu membuat sebatang jarumpun pada masa dahulu. Sememangnya orang yang mengungkap ayat tersebut adalah orang Melayu sendiri! Adakah orang kita memang bodoh dalam ilmu metallurgy atau ilmu besi?


Jawapannya sudah terjawab sekarang apabila para ahli arkeologi kita telah menemui tapak tinggalan relau purba atau tempat melebur besi yang berusia lebih daripada seribu tahun di sungai merbok kedah. Hal ini dapat meyanggah pendapat yang mengatakan bahawa bangsa kita tidak mempunyai pengetahuan dalam teknologi metal pada masa dahulu. Disini saya serta kan laporan sebuah akhbar tempatan mengenai penemuan tapak tersebut.


MERBOK - Dua buah tapak prasejarah yang dipercayai digunakan sebagai tapak penempatan dan tapak kilang melebur besi yang terawal ditemui di Sungai Batu, Lembah Bujang di sini baru-baru ini.


Penemuan kedua-dua tapak itu yang terletak kira-kira satu kilometer (km) antara satu sama lain di lencongan Merbok itu menguatkan lagi dakwaan bahawa kawasan Lembah Bujang adalah antara kawasan penempatan yang tertua di dunia.


Ia ditemui sekumpulan penyelidik Pusat Penyelidikan Arkeologi Global (PPAG) Universiti Sains Malaysia (USM) pada 1 Februari lalu.


Menurut Naib Canselor USM, Prof. Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak, kedua-dua tapak itu ditemui ketika sekumpulan penyelidik yang diketuai Pengarah PPAG, Prof. Madya Mokhtar Saidin menjalankan kerja-kerja pemetaan untuk penyediaan pelan pembangunan Taman Warisan Lembah Bujang.


"Kami menemui lebih kurang 30 bukit kecil mound di sekitar kawasan seluas tiga kilometer persegi yang dijangka mempunyai kepelbagaian fungsi seperti pusat kediaman atau pemerintahan.


"Hasil ekskavasi (penggalian) ke atas dua tapak itu mendapati salah satunya mempunyai batu-bata berstruktur bangunan manakala satu lagi mendedahkan fungsinya sebagai kilang melebur besi," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.


Menurutnya, penemuan kedua-dua tapak berkenaan dianggap penting kerana ia mungkin dapat merungkai persoalan berhubung usia sebenar peradaban Lembah Bujang.

5 ulasan:

 1. Salam

  Macam mana rupa metallurgy Melayu ni?

  BalasPadam
 2. Salam.
  Sertakan gambar lokasi dan barang yang dijumpai supaya ianya lebih menarik minat untuk membaca.

  BalasPadam
 3. Saya telah menghadiri konferens antarabangsa kedah tua baru-baru ini. Metallurgy melebur besi yang digunakan sebenarnya berasal dari India, menurut pakar besi dunia.

  BalasPadam
 4. Building A Practice On Purpose Series Part #6 - Forge A Practice On Purpose Operating System

  We're all acquainted with the Building A Practice On Purpose Series Part #6 - Forge A Practice On Purpose Operating System

  We're all acquainted with the significance of our PCs having a reliable working framework, if for no other explanation than we may have encountered the differentiation of NOT having one. Working frameworks are basic to building a solid practice and life intentionally.
  significance of our PCs having a reliable working framework, if for no other explanation than we may have encountered the differentiation of NOT having one. Working frameworks are basic to building a solid practice and life intentionally.

  BalasPadam
 5. Building A Practice On Purpose Series Part #6 - Forge A Practice On Purpose Operating System

  We're all acquainted with the drop forging diagram significance of our PCs having a reliable working framework, if for no other explanation than we may have encountered the differentiation of NOT having one. Working frameworks are basic to building a solid practice and life intentionally.

  BalasPadam